Η Καβάλα πήρε το όνομα «Γαλάζια Πολιτεία» από το άπλετο μπλε που την περιβάλλει, το μπλε της θάλασσας και του ουρανού. Όπου κι αν καθίσεις, όπου κι αν σταθείς, έχεις μια υπέροχη θέα είτε προς το ένα στοιχείο, είτε προς το άλλο. Ως «ωραία του Βορρά» και πάλαι ποτέ «Μέκκα του καπνού» την  παρουσιάζει πρόσφατο δημοσίευμα (17/2/2008 του ΒΗΜΑgazino) «…η οποία αναπολώντας την οικονομική ευμάρεια του καπνικού της παρελθόντος, εξακολουθεί να αποτελεί μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, ιστορίας και σύγχρονης ζωής». Μια σύγχρονη πόλη 80.000 κατοίκων είναι σήμερα η Καβάλα, με πάμπολλες δυνατότητες για τον επισκέπτη. Εδώ θα βρει κανείς μνημεία του παρελθόντος από τη Νεολιθική Εποχή (Ντίκιλι-Τας, 2850 - 2250 π.Χ.), την αρχαία Αντισάρα (700 π.Χ.) και την αρχαία μεγαλούπολη των Φιλίππων (περί το 360 π.Χ.), στην οποία δίδαξε το λόγο του Χριστού ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος το 52 μ.Χ. Επισκέψιμο είναι το βαπτιστήριο, στο σημείο όπου ο Παύλος βάφτισε τον πρώτο χριστιανό στην Ευρώπη, μια γυναίκα ονόματι Λυδία. Το χρυσοφόρο όρος Παγγαίο  στάθηκε «Μέγας Χορηγός» στην κατασκευή του στόλου του Μ. Αλεξάνδρου, ενώ χρησίμευε, όχι τυχαία, και ως κατοικία του Διόνυσου, του θεού της διασκέδασης και του κρασιού, εξ αιτίας των περίφημων οίνων της περιοχής. Εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μεχμέτ Αλής, ιδρυτής της τελευταίας αυτοκρατορικής δυναστείας της Αιγύπτου, αφήνοντας πίσω του ενδιαφέροντα κτιριακά μνημεία. Εδώ οργανώθηκε η πρώτη απεργία στα Βαλκάνια (από τα καπνεργατικά σωματεία, τέλος του 19ου αιώνα) και εδώ καθιερώθηκε το εργασιακό 8ωρο.

Στον τομέα του πολιτισμού, εξέχων γεγονός αποτελεί το Φεστιβάλ Φιλίππων. Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικότερο θεσμό αρχαίου δράματος στην Ελλάδα, μετά από εκείνον της Επιδαύρου. Ακολουθούν τα Φεστιβάλ α) «Ήλιος και Πέτρα» (λαογραφικό), «Κοσμόπολις» (λαογραφικό - νεανικό), «Παπαϊωάννου» (κλασικής μουσικής) στην Καβάλα, β) το Φεστιβάλ «Πλάι στο Κύμα» (νεανικό) στην Κεραμωτή, γ) «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους» στη Δράμα, δ) οι γιορτές «Παλιάς Πόλης», το «Καρναβάλι» και το «Χατζιδάκειο Χορωδιακό Φεστιβάλ» στην Ξάνθη, όπως επίσης και ε) το «Φεστιβάλ Θάσου», είναι μερικά μόνο από τα δρώμενα, τα οποία προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Η Καβάλα και το ΤΕΙ ΑΜΘ διατηρούν άριστες σχέσεις με την αδελφοποιημένη Νυρεμβέργη. Οι δυο πόλεις συνδέονται αεροπορικώς, οι δε επισκέψεις καθηγητών, φοιτητών και τουριστών εκ Νυρεμβέργης είναι πολυπληθείς, όπως επίσης και οι συμμετοχές επιχειρηματιών και Δήμου Καβάλας στο εκθεσιακό κέντρο της αδελφής πόλης. Στον επιστημονικό τομέα, πολλοί φοιτητές του ΤΕΙ ΑΜΘ διεκπεραιώνουν την Πρακτική τους Άσκηση σε επιχειρήσεις της Νυρεμβέργης, ενώ υπάρχει έντονη δραστηριότητα και για διοργάνωση κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας.

EMATTECH

2510462177

2510462177

www.teiemt.gr

info@teiemt.gr

DEPT OF INFORMATICS

2510462375

2510462375

noc.teikav.edu.gr

noc@teiemt.gr

CAREER OFFICE

2510462204

2510462205

career.teikav.edu.gr

gd@teiemt.gr

TRAINEESHIP OFFICE

2510462151

2510462352

work.teikav.edu.gr

ekouloura@teiemt.gr

Copyright © 2015 - 2016 EMaTTech | Website development by CloudMate